Dakdragers

Sommige goederen zijn nu eenmaal te groot om in een bestelwagen of auto te passen. Ladders, lange pvc-buizen, balken, vismateriaal en nog veel meer vervoer je dan beter op het dak met behulp van een rvs, stalen of aluminium imperiaal of dakstangen. Elk type bestelwagen, 4×4 of auto kan hiermee worden uitgerust. Je kan zo elk voorwerp veilig bevestigen op het dak en vastmaken met bijvoorbeeld spanriemen of ladderklemmen. Op die manier vermijd je ladingverlies.

neem contact op

Dakdragers

Het verschil tussen imperialen/dakdragers en dakstangen

Een imperiaal of bagagedrager voor bestelwagens bestaat uit meerdere dwarsliggers. Deze zijn bevestigd aan rails over de volledige lengte van je bestelwagen. Het gewicht wordt zo gelijkmatig verdeeld en er zijn meerdere punten waaraan je de lading veilig vast kan maken. Dakstangen daarentegen bestaan uit meerdere losse dwarsliggers.

TIP: Neem ook een kijkje naar onze glasrestelen!

De voordelen van imperialen

  • Als er al heel wat laden en kasten in de laadruimte staan, passen grote en lange voorwerpen er misschien wel niet meer in. Nochtans houden we er bij het ontwerp van de inrichting altijd rekening mee de beschikbare ruimte optimaal te benutten, zodat er plaats overblijft voor bagage. Deze lange goederen vervoer je met een imperiaal heel eenvoudig op het dak.
  • Imperialen zijn dé ideale oplossing om goederen te transporteren die de laadruimte kunnen beschadigen.
  • Een imperiaal komt niet alleen in werksituaties goed van pas. Het is ook een handige extra in privésituaties. Deze bagagedragers kunnen perfect worden geïnstalleerd op bijvoorbeeld 4×4’s voor het transport van kampeer- of vismateriaal, kajaks, surfplanken of ski’s.
  • Ben je ’s ochtends vroeg, ’s avonds laat of zelfs ’s nachts aan het werk? Dan zijn extra lampen Aan een imperiaal kan je werklampen monteren zodat je in optimale omstandigheden aan de slag kan.
Dakdragers
Dakdragers

Wettelijke regelingen voor imperialen

Let er bij het laden van je imperiaal wel op dat je dit conform het verkeersreglement doet. De lading mag in geen enkel geval vooraan uitsteken. Een ladder of buis bijvoorbeeld mag dus niet voorbij de neus van je bedrijfswagen komen. Ook aan de zijkanten mag de lading niet uitsteken.

Achteraan mag de lading niet meer dan 1 meter uitsteken, tenzij het om ondeelbare stukken gaat. Die mogen maximum 3 meter uitsteken. Heb je toch een lading die meer dan 1 meter uitsteekt? Dan moet je een signalisatiebord met rood-witte strepen bevestigen. Bij transport ‘s nachts moet je aan het uiteinde van deze lading nog iets extra toevoegen: een naar achteren gericht rood licht en een oranje reflector aan beide zijden.

De precieze bepalingen vind je op de website van de Belgische wegcode.

Dakdragers

Soorten imperialen

Je kan bij MEXXCON rvs, stalen of aluminium imperialen laten installeren. Elk materiaal heeft unieke voordelen.

Stalen imperialen

Stalen imperialen zijn zo goed als onderhoudsvrij en staan gekend om hun stevigheid en lange levensduur. De voor- en achterkant is gebogen voor een perfecte aerodynamica.

Een imperiaal staat op het dak van een voertuig en krijgt het daardoor in slechte weersomstandigheden zwaar te verduren. Er zijn twee beschermingsopties om corrosie tegen te gaan:

  • Poedercoating: De imperiaal krijgt een primer- en aflakcoating. De standaardkleur is zwart maar op aanvraag is elke RAL-kleur mogelijk.
  • Galvanisatie: Dit is een oppervlaktebehandeling waarbij met behulp van elektriciteit de imperiaal wordt voorzien van een zinklaagje. Bij intensief gebruik van de imperiaal wordt meestal voor deze optie gekozen.

Rvs imperialen

Rvs imperialen hebben een unieke uitstraling en een zeer lange levensduur. De unieke look van rvs wordt verkregen doordat de imperiaal gelast, gepassiveerd en geborsteld wordt.

Deze imperialen zijn standaard uitgerust met een ladderrol en geluidswikkel wat geluidsoverlast door de wind beperkt.

Aluminium imperialen

Aluminium imperialen zijn de lichtste en hebben als groot voordeel dat je daardoor het volledige laadvermogen van je wagen kan benutten. Je verliest namelijk maar een klein gewicht aan de bagagedrager zelf. Het lage gewicht beperkt ook het meerverbruik van de wagen in vergelijking met stalen of rvs imperialen. De bevestigingsbeugels en montagesets zijn wel uit rvs om een stabiele verbinding met de wagen te garanderen.

De ladderrol is helemaal op maat gemaakt waardoor ladders of andere lange materialen gemakkelijk op de imperiaal kunnen worden gerold.

Kantelbare imperialen

De perfecte combinatie van veiligheid, snelheid en gebruiksgemak: dat is de SafeStow4® van Rhino. Deze aluminium imperiaal is uitgerust met gasveren, waardoor hij makkelijk kantelt en je zo op een ergonomische manier ladders kan laden. De SafeStow4® is beschikbaar met enkele ladder, dubbele ladder, brede ladder of dubbele nokladder.

De hoogte is makkelijk instelbaar, zodat de imperiaal steeds op maat van je voertuig en ladder is. Er worden riemen voorzien die de ladder veilig op zijn plaats houden. Daarnaast hebben de liggers geïntegreerde rubbers en zijn er antslip strips. Ook een SafeClamp® is inbegrepen. De SafeStow® is TÜV-gecertificeerd en doorstond een 20g-crashtest.

Dakdragers
Dakdragers
Dakdragers
Dakdragers
Dakdragers
Dakdragers
Dakdragers

Accessoires

Geïntegreerd laddersysteem

Met een geïntegreerd laddersysteem bij aluminium imperialen kan je makkelijk bovenop de imperiaal komen om te laden en lossen. Bij het rijden schuif je de ladder eenvoudig in op de imperiaal

Tubes

Om bijvoorbeeld buizen of leidingen veilig te vervoeren, kan je imperialen laten uitrusten met tubes. Lange goederen schuif je makkelijk in deze tubes waardoor ze beter beschermd zitten. Tubes voor imperialen zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, kunnen zowel voor- als achteraan geopend worden en beschikken over stevige sloten.

Verlichting of signalisatie

Dakdragers zijn de ideale plaats om werkverlichting of signalisatielichten te installeren. Met werklampen heb je zo altijd genoeg licht als je aan het werk bent en met signalisatie begeef je je veilig op de openbare weg.

Dakdragers

Gebruik ook imperialen op maat voor transport van lange objecten

Met de kwalitatieve imperialen van MEXXCON vervoer je met een gerust hart materiaal op het dak van je bedrijfswagen.

terug naar boven